Κανένα Τραπεζικό σύστημα δεν φτιάχτηκε για να χάνει.
Ακόμα και αυτά, εμείς θα τα πληρώσουμε.
Μία γεύση για το πως γίνεται.
Η τράπεζα μας τοκίζει τα λεφτά πάντοτε κάτω από το επιτόκιο που θα μας δάνειζε (δεν θα ήταν τοκογλυφία αν κατάθεση και δάνειο είχαν ακριβώς το ίδιο επιτόκιο και υπήρχε ένα μικρό ποσό για διαχείριση και μικροέξοδα). Δηλαδή, τα δικά μας λεφτά τα δανείζει σε εμας με δικό της κέρδος!
Και μας δίνει σαν εγγύηση της φερεγγυότητάς της τις καταθέσεις των άλλων πελατών (εμάς) και τον ισολογισμό της.
Δηλαδή την φερεγγυότητα της τράπεζας την εγγυούμαστε εμείς με τις καταθέσεις μας!
Και η καλή τράπεζα, για την εμπιστοσύνη που της δείχνουμε, μας δίνει τόκο και μας χρεώνει για τις φερέγγυες υπηρεσίες της!
Με τις καταθέσεις μας πλέον στον ισολογισμό της τράπεζας, η τράπεζα τώρα μπορεί να δανείσει σε τρίτους (άλλους/εμάς) δεκαπλάσιο ποσό του ισολογισμού της!
Έχουμε ένα ακίνητο το οποίο «εκτιμάται» βάσει των πάντοτε «ανεξάρτητων» συνεργατών και εκτιμητών της τράπεζας στις 100 χιλιάδες.
Η τράπεζα μας δίνει δάνειο 60-70% πάντοτε (από φόβο μην μείνει εκτεθειμένη και αυτό αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία του ακινήτου σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης), δηλαδή 60 χιλιάδες με τόκο 8%.
Το ακίνητο μας μπαίνει σε υποθήκη και «ανήκει» μέχρι αποπληρωμής του δανείου στην τράπεζα. Η τράπεζα, με βάση το ακίνητό μας που τώρα είναι μέρος του ισολογισμού της, μπορεί να δανείσει έξω 1 εκατομμύριο.
Με απλά μαθηματικά και χωρίς αποπληρωμές, επιτόκια, έξοδα και για λόγους απλοποίησης, πες ότι το δάνειο είναι για 10 χρόνια αντί 25 με αποπληρωμές. 60 χιλιάδες x 8% x 10 = 48 χιλιάδες. Πρόσθεσε τώρα και το 1 εκατομμύριο x 8% x 10 = 800 χιλιάδες!!
Δηλαδή το ακίνητο ΜΑΣ απέφερε στην τοκογλυφική οντότητα κέρδη πάνω από δέκα φορές επί της αξίας του δανείου που μας χορήγησε.
Αναλογιστείτε επίσης τα κέρδη που έκανε με τις εγγυήσεις που πήρε για δώσει έξω το 1 εκ., αυτές που πήρε μετά και πάει λέγοντας.
Θα μπλοκάρει το μυαλό μας προσπαθώντας να υπολογίσετε. Εμείς σαν «αμνοερίφια», μη έχοντας ιδέα για το πώς λειτουργεί το σύστημα, θα είμαστε ικανοποιημένοι με το να πληρώνουμε τόκους και έξοδα παραστάσεως μια ζωή…
Στην ουσία, κάνουν λεφτά από το τίποτα! Σκοπός τους είναι να μας δεσμεύσουν όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται, να πληρώνουμε τόκους και να έχουν το ακίνητο μας όμηρο!
Οι μοναδική χώρα που είχα τα π@π@ρια να πεί πόσα λεφτά έβγαλε από τον δανεισμό στην χώρα μας, ήταν η Αυστρία.
Οι υπόλοιποι λένε την καραμέλα που πιπιλάς για το ότι "πληρώστε Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για να σωθεί η Ελλάδα".
Η Αλβανία τουλάχιστον δεν είχε κανένα μα κανένα εξωτερικό χρέος.
Δεν χρωστούσε τίποτα και σε κανέναν.
Σε ότι αφορά το κόμματα, δεν διαφωνώ. Αλλά ακόμα και τώρα υπάρχει ένα 40% που ψηφίζει αυτούς τους δύο.
Η μεγάλη παραμονή στην εξουσία διαφθείρει. Και διαφθείρει σχεδόν τους πάντες.
Και προσωπικά για μένα, δεν μετράει κανενός ο λόγος και οι κουβέντες, για σωστή και κοινωνική πολιτική, όταν επί σειρά ετών καταλήστευαν την Δημόσια περιουσία.
Οπότε μην αναπαράγεις τα λόγια των απανταχού ανεύθυνων υπεύθυνων για σωτηρία της Χώρας, όταν μάλιστα θα συμμετέχουν στα νέα σχήματα.
Όπως λέει και ο Ελληνικός Λαός "Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".
Όπως για παράδειγμα ο Αβραμόπουλος. Ο "κύριος" τίποτα σαν Δήμαρχος και ο "κύριος" δημιουργώ ένα κόμμα και το κλείνω μέσα σε μία νύχτα μετά από λίγο καιρό, γιατί οι υποσχέσεις από την Ν.Δ. ήταν καλές και πρέπει να γυρίσω.
Αυτόν τον έχουν για άτομο με κύρος και τον βάζουν στην νέα κυβέρνηση.
Ακόμα και σήμερα το τίποτα γενικά, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι κάτι.
Στο θέμα μας. Ο παρακάτω πίνακας τα λέει όλα.
Όπως έγραψα και στο παρακάτω πόστ, τα χρόνια από το 1994 έως και το 2010 ο ελληνικός λαός πλήρωσε στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους 571δις ευρώ!
Και ακόμα δεν ξεχρεώσαμε; Ναι είναι κρίμα για τους Ευρωπαίους που έβγαλαν τόσα λίγα και τους οδηγούμε εμείς οι Έλληνες στην φτώχεια και την ανέχεια.
Την ώρα που διπλασιαζόντουσαν τα ετήσια ποσά για τοκοχρεολύσια (το διάστημα 2007-2010) το ετήσιο κόστος για μισθούς και συντάξεις παρέμεινε σταθερά γύρω στα 20δις.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν οφείλεται στο ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» (και ιδιαίτερα οι "κοπρίτες" οι δημόσιοι υπάλληλοι) όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στο ότι από το 2007 και μετά, οι τοκογλύφοι κυριολεκτικά γονάτισαν τη χώρα με τις απαιτήσεις τους, δημιουργώντας –όπως ήταν προβλεπόμενο- μια κρίση χρέους, με συνέπεια να βρει πάτημα το ΔΝΤ για να μπουκάρει στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και να υποθηκεύσει την περιουσία του ελληνικού λαού.
Ο Μax Κeiser τα είχε πει πάρα πολύ ωραία σε δύο σοβαροφανείς τύπους, που έτυχε να έχουν την ίδια άποψη με εσένα.
Η απάντηση ήταν τέτοια, που και οι δύο τους αποσβολωμένοι κοιτούσαν σαν βρεγμένες γάτες. Άλλωστε όταν τα επιχειρήματα καταρρέουν γιατί δεν είναι ισχυρά τότε απλά υπομένεις την ξεφτίλα σου.