'Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Κάποιοι πολιτικοί κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά η κοινωνία μπορεί να "ακούσει" τώρα?
http://andreasloverdos.wordpress.com/
“Άρθρο των: Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου , Γιάννη Ραγκούση
........................ Ομάδες πίεσης επιδίωκαν, με το «έτσι θέλω», την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας και διαμόρφωναν, με την ανοχή ή και την εύνοια του πολιτικού συστήματος, στα μέτρα τους τη δημόσια πολιτική. Το υψηλό κόστος αυτών των αποφάσεων για το κοινωνικό σύνολο δεν το προσμετρούσε κανένας, διότι η μεγάλη πλειοψηφία παρέμενε σιωπηλή, αφού πρόσκαιρα υπήρχαν τα περιθώρια του ανεξέλεγκτου δανεισμού και το πολιτικό σύστημα έκλεινε εύκολες και πάντως εκλογικά προσοδοφόρες συμφωνίες, χωρίς φυσικά κανένα σχεδιασμό, αλλά και την οποιαδήποτε συνείδηση των συνεπειών.
Μέσα από τέτοιου είδους κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες, και με τη λογική «τα θέλουμε όλα δικά μας», φθάσαμε στην περιφρόνηση κάθε έννοιας Δικαιοσύνης και δημόσιου συμφέροντος και στη de facto επιβολή του κανόνα: κατάληψη στο σχολείο, και ενίοτε καταστροφή του, κατάληψη στο πανεπιστήμιο, διακοπή της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς, της αποκομιδής των σκουπιδιών και προσβολή της δημόσιας υγείας, κατάληψη δημόσιων κτηρίων, ακόμη και υπουργείων, αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων, και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, πράξεις και απειλές ακόμη και κατά της ζωής. Το σημαντικότερο όλων δε είναι, πως αυτή η εξαιρετικά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική «κουλτούρα» και συμπεριφορά, επενδύθηκε με το μανδύα του προοδευτισμού και της επαναστατικότητας, για να κρύψει το πραγματικό πρόσωπο του συντεχνιακού συμφέροντος. Βαφτίστηκε «κοινωνία» η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά. Οι λέξεις, λοιπόν, έχασαν το νόημά τους και επιλογές με υψηλό κοινωνικό κόστος εμφανίζονταν μέσα σε αυτό το ιδιότυπο «matrix» ως «κοινωνικές κατακτήσεις», ενώ στην πραγματικότητα η χώρα απλά δανειζόταν και αργά ή γρήγορα θα πλήρωνε «τα σπασμένα». Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι!
.........................
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Speed_
Αυτό που συμβαίνει το μεταφράζω εγώ προσωπικά σαν να σου έχουν διαρρήξει το σπίτι, σου το έχουν ρημάξει
|
Μήπως όμως το σπίτι καί τα ασημικά ήταν με δανεικά και στα μαζεύει ο δανειστής ? που δεν θέλεις και να τον φεσώσεις απροκάλυπτα γιατί πάλι θα τον χρειαστείς.
Αυτόνομη ανάπτυξη είχε η παλιά Αλβανία του Χότζα, αλλά παίζει το μοντέλο σήμερα? Φέτος η Κέρκυρα ήταν γεμάτη Αλβανούς τουρίστες ενώ Αλβανός τουρίστας ήταν κάποτε ανέκδοτο σαν το άλλο με τον Τοτό.