Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ranger";p="
Αν μου επιτρέπει ο Dr Leon να κάνώ και εγω ενα σχόλιο στο θέμα και αν κάνω λάθος να με διορθώσει και να με διαφωτήσει....
Το VVTi είναι ενα σύστημα διαρκούς μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής. Συνεπώς είναι λάθος να λέμε σε ποιές στροφές "ανοίγει το VVTi. Αυτο που λέμε οτι "ανοίγει" ειναι το VVT, το παλίο σύστημα που χρησιμοποιούσε η Toyota. To VVTi ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα μεταβάλει διαρκώς το χρονισμό του εκκεντροφόρου εισαγωγής δίνοντας προπορεία ή καθυστέριση. Το VVTi eχει ένα εύρος λειτουργίας μεταξύ δυο τιμών και μπορει να πάρει όλες τις ενδιάμεσες τιμές, ενω το σύστημα VVT έχει μόνο δύο θέσεις λειτουργίας.
Δάσκαλε τα είπα καλά;;;
|
Ναι, ναι πολύ σωστά, έτσι είναι.
Το VVT-ι δηλαδή δεν είναι ένα σύστημα on-off! Αυτό που κάνει είναι για παράδειγμα στις 2000 rpm η βαλβίδα εισαγωγής να ανοίγει στις -30ο, στις 3000 στροφές να ανοίγει στις -35ο και στις 6000 στροφές να ανοίγει στις -50 μοιρές (οι αριθμοί είναι εκτιμήσεις, δεν ξέρω τις ακριβείς γωνίες).Για το λόγο αυτό (της συνεχούς δηλαδή ρύθμισης) λέγεται και VVT- i, όπου το i προέρχεται από το "intelligence", δηλαδή ότι το σύστημα είναι "έξυπνο" και ρυθμίζει το άνοιγμα ανάλογα με το ρυθμό περιστροφής.
Όσο για τον Aντώνη, συγνώμη που δεν απάντησα: Το μεγάλο γρανάζι είναι ο βασικός χρονισμός του εκκεντροφόρου εισαγωγής με τον εκκεντροφόρο εξαγωγής. Ο εκκεντροφόρος εξαγωγής παίρνει κίνηση απευθείας από τον στροφαλοφόρο με την καδένα και δεν ρυθμίζεται. Το γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής (μπροστά στην εικόνα σου), έχει αυτό το δοχείο πίσω του. Το δοχείο αυτό λαμβάνει λάδι υπό πίεση, ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα και ρυθμίζει την ομόκεντρη γωνία του εκκεντροφόρου ως προς το γρανάζι. Ετσι, αλλάζει ο χρονισμός των βαλβίδων εισαγωγής.