Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xenos";p="
Επειδη καποια πραγματα δεν τα ξερω, θα ηθελα αν καποιος γνωριζει κατι απο τα παρακατω (ολο και καποιος θα τα ξερει) και δεν βαριεται να απαντησει...
Ξεκιναμε...
1) Κατα την αγορα ενος μοτερ, τι περιλαμβανεται ακριβως? (εγκεφαλος,...?)
2) Αν αλλαξουμε απο 4ΕFE σε 4EFTE χρειαζομαστε και εγκεφαλο?
4E-FTE
3) Εστω οτι θελουμε να βαλουμε 2,5αρα τουρμπινα. Ποια τα +, - (πχ δυναμη, lag, κλπ)
4) Τι επιπλεον αλλαγες χρειαζονται για αυτη τη μετατροπη? (πχ εξατμιση) Αναφερετε περιπου το κοστος.
5) Συμφερει η μετατροπη να γινει απο την αρχη για να γλιτωσουμε κανα  ?
6) Μεχρι τι πιεση (και περιπου ποσα αλογα) μπορουμε να ανεβασουμε με μαμα και με 2,5αρα τουρμπινα με ασφαλεια?
Αυτα προς το παρρον...
Αν γινεται να απαντατε συγκεκριμενα. πχ: 4) .................... (για να μην χαθουμε)
|
Γεια σου φίλε xenos. Εχουμε και λέμε :
1) Η αγορά μοτέρ περιλαμβάνει μοτέρ , εγκέφαλο και καλωδίωση η οποία φυσικά θα χρειαστεί ηλεκτρολόγο για να ταιριάξει με τα ηλεκτολογικά του αυτοκινήτου σου. Αν έχεις την 1.3 δεν θα χρειαστείς άλλο κιβώτιο για τον 4EFTE αλλα δεν σου το προτείνω αφού με το δικό του(του starlet) πάει πολύ καλύτερα. Τώρα τι περιλαμβάνει ο καθένας που σου λέει τιμή για μοτέρ καλύτερα να το ξεκαθαρίζεις μαζί του καθε φορα.Παντως συνήθως περιλαμβάνει τα 3 πρώτα.
2) Φυσικά και χρειάζεται εγκέφαλος αφού μιλάμε για έναν τελείως άλλο μοτέρ με πολύ περισσότερες λειτουργίες απο το ατμοσφαιρικό .
3)Μια 2,5 έχει λίγο περισσότερο lag αφου ανοιγει περίπου 500-800rpm ψηλότερα απο την μαμά ct9 που είναι 1,9 η οποία ανοίγει περίπου στις 3000rpm και δεν έχει την πτώση απόδοσης της μαμά στις 5500 αλλά συνεχίζει να τραβάει καλά εως τις 6500. Γενικά θεωρείται η ιδανικη ισορροπία για τα κυβικα του μοτέρ και μπορείς να φτάσεις τα 160 - 170 άλογα.
4)Ολα τα παραπάνω όμως είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ αφου για να δουλέψει ενα τετοιο setup χρειάζεσαι : χταπόδι , downpipe,ιντερκούλερ μπροστά , εγκέφαλο (apexi, greddy κτλ) , μεγαλύτερα μπεκ , τρομπα βενζίνης και ενα καλό βελτιτή κυρίως για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου. Αν λοιπόν δεν είσαι αποφασισμένος να αποχωριστείς τουλαχιστον 3000 ευρώ μην ξεκινάς καν για την 2,5 . Τέλος μην ξεχνάς οτι για να περάσει αυτή η δύναμη στο δρόμο θες ακόμη : 16αρες , ανάρτηση και φρένα .Εγώ το έχω με τη μαμά τουρμπίνα με 15αρες , αμορτισερ κονι με σκληρότερα ελατήρια στο ύψος του και φρένα μαμά G6 και θεωρώ πως είμαι οριακά. Οσο για την εξάτμιση δεν θέλει αλλαγη αφου σχεδόν όλοι βάζουν απο την αρχή 60mm που ειναι οκ.
5) Δεν νομίζω οτι θα γλυτώσεις τίποτα σπουδαίο μόνο το down pipe αφου για την τοποθέτηση του ως μαμα δεν θες κατι αλλο απο τα παραπάνω.
6) Με την ct9 σχεδόν όλοι δουλεύουν 0,8 bar που αγγίζει τα όρια του κόφτη πίεσης και κόφτη καυσίμου. Χωρίς περαιτέρω μετατροπές (ιντερκούλερ κτλ) δεν νομίζω οτι ξεπερνάει τα 140 αλογα στο στρόφαλο πάντα . Με την 2,5 τα πράγματα είναι πολύπλοκα αφου στα 0,7 bar εχεις περίπου 160 αλογα όμως ακόμα και με τις παραπάνω μετατροπές ίσως να μην είναι πολύ σοφό να ανεβάσεις παραπάνω αφου μην ξεχνάς έχεις ήδη στριμώξει πολυ παραπάνω καυτό αέρα στους κυλίνδρους . Αρα για να είσαι σίγουρος και ασφαλης για παραπάνω πίεση-αλογα θέλεις σφυρήλατα σωθικά μπίλες , πιστόνια κτλ (τουλάχιστον 2000 ευρώ).Βεβαια μετά και απο αυτό μπορείς να πλησιάσεις τα 200 αλογα .Φυσικά καθοριστικότατο ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά της τουρμπίνας αφου 2,5 υπαρχουν παμπολλές στην αγορά.
Ελπίζω να βοήθησα . Οποιες παρατηρήσεις και διευκρινήσεις ευπρόσδεκτες.
Τσάγια