παιδια επειδη εγω δεν θα ειμαι στην πιτα (παει και το φλουρι..) να βοηθησω να ξεμπερδεψουμε καποια πραγματα:
1. Δεν υπαρχει αυτοκινητο που να επιβραδυνει απο τα 100 χλμ σε σταση σε 1 ή2 ή3 sec. Αμα ηταν ετσι θαχαν φυγει τα σωβρακα μας απο το παρμπριζ...
2. Πηγαινοντας με 5η και 100 χλμ και πατωντας τερμα φρενο με ενεργοποιηση του abs (αυτα δεν ειναι λαστιχα ρε παιδια, εχουν βγει τα λινα...) τοτε:
α. με πατημενο το συμπλεκτη το μοτερ γουργουριζει στις 1000 στροφες (λιγο παραπανω απο το κανονικο ρελαντι) και εμεις λεμε το "πατερ ημων"
β. χωρις πατημενο συμπλεκτη και εφοσον το ποδι μας ειναι μονο στο φρενο, τοτε η δυναμη πεδησης ειναι τοσο ισχυρη που πρακτικα οι στροφες του κινητηρα δεν εχουν καμμια επιπτωση. Προσοχη ομως αν στιγμαια μπλοκαρει ο τροχος (πο δεν το γλυτωνεις) πιθανως στο τελος του φρεναρισματος να σβησει και ο κινητηρας.
3. Το φρεναρισμα με κατεβασμα ταχυτητας (η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μεθοδος) εχει το εξης πλεονεκτημα: Καταρχην δοκιμαστε στο δρομο σε πορεια με 5 και 100 χλμ να κατεβασετε σε 4 ή 3 χωρις να ακουμπησετε γκαζι...θα δειτε το αμαξι να μπρουμιτιαζει..να κοβει δλδ αποτομα (μην αφησετε τελειως ξερα το συμπλεκτη να μην κανετε και καμμια ζημια...). Αυτο συμβαινει διοτι ενω κινεισαι με την πεταλουδα στα 30% απο την πληρως ανοιγμενη θεση και με 3000 στροφες, ξαφνικα κατεβαζοντας πχ σε 4 παμε στις 3700 (ε δεν θυμαμαι και ακριβως...), αλλα πλεον η πεταλουδα (αφου δεν παταμε γκαζι) ειναι σε ακομα χειροτερη θεση (ας πουμε 10%) πραγμα που σημαινει οτι ο κινητηρας φρεναρει (αφου δεν περναει αερας=δεν περναει καυσιμο) αρα αφου δεν παταμε συμπλεκτη το "κοψιμο" αυτο περναει μεσω του κιβωτιου στους τροχους αρα τους επιβραδυνει...
Συνοψιζοντας σε περιπτωση πανικου το καλυτερο ειναι ΤΕΡΜΑ φρενο, προσευχες και αν μας παει στο μυαλο (ή καλυτερα αν εχουμε πλεον την εμπειρια να το κανουμε αυτοματα) κατεβασμα ταχυτητων (το σημειο που κατεβαζουμε ειναι το σημειο που θα ανεβαζαμε σε επιταχυνση στις 5500 στροφες περιπου).
Ελπιζω να εγινα κατανοητος...ειμαι ψιλοτρελλος το ξερω, αλλα ειχα μεγαλο παθος με αυτα (και σπουδαγμενος στο ΕΜΠ!)
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη LIAKOYRAS : 24-01-11 στις 16:15.
|