Ενα αλλο θεμα ειναι το τελωνειο. Εαν αγοραζεις εκτος ΕΕ, υπαρχει περιπτωση να πληρωσεις φορο εκτελωνισμου. Οι εμπειριες ειναι διαφορες και ποικιλες. Καποιοι πληρωνουν και καποιοι αλλοι την σκαπουλαρουν. Υπαρχει καποιος νομος ο οποιος οριζει ποιος θα πρεπει να ειναι ο φορος αλλα κανεις δεν τον εφαρμοζει απο τους τελωνειακους.
Η δικια μου εμπειρια λεει οτι ο αποστολεας θα πρεπει να αναγραφει στο πακετο "gift" ή "used parts" ωστε να περναει απο το τελωνειο χωρις να επιβληθει καποιος φορος. Βασικα εαν παραγγειλεις απο καποια εταιρεια (η δικια μου εμπειρια αυτο λεει) ο αποστολεας δεν μπορει να βαλει "gift" ή "used" και το μονο που μπορει να κανει ειναι να μειωσει την τιμη του πραγματος αλλα με καποιο ρισκο και αυτο γιατι εαν ειναι το προιον ελαττωματικο δυσκολα θα παρεις πισω το πραγματικο ποσο. Αυτο εγινε τουλαχιστον σε μια τελευταια μου παραγγελια οπου η αξια των πραγματων ηταν 1250 ευρω και ο αποστολεας εβαλε 560 ευρω. Κανονικα θα επρεπε να μου επιβληθει φορος αλλα μαλλον απο κ@λ@φαρδια δεν μου επιβληθηκε.
Επισης μαλλον παιζει ρολο και ο τροπος αποστολης του δεματος δηλ απλο ταχυδρομειο ή courier. Συνηθως με courier, ναι μεν περναει απο τελωνειο αλλα επειδη ειναι για γρηγορη αποστολή δεν επιβαλεται φορος. Μου φαινεται γραφει η σφραγιδα "Ελευθερο τελωνειου" ή κατι τετοιο τεσπα.
Υπαρχουν και οι "κακες" εμπειριες που για πραγματα 50 ευρω, ατομα εχουν πληρωσει 25 και 30 ευρω φορο.
|